Je bent hier: Home / Test / Ben jij een echte yogi?

TEST

Ben jij een echte yogi?

Pas jij de vijf leefregels uit de yogafilosofie, de niyama’s, toe? Doe de test en kijk hoe je scoort op puurheid, tevredenheid, discipline, zelfkennis en overgave.

De niyama’s zijn de leefregels uit de Yoga Sutra’s, het pakweg tweeduizend jaar oude handboek van de yoga. Ze vormen de tweede stap van het achtvoudige yogapad. De eerste stap van dat pad bestaat uit de yama’s, de dingen die je volgens de yogafilosofie niet zou moeten doen, zoals stelen en geweld plegen. Dan komen dus de niyama’s, de dingen die je wel zou moeten nastreven. En pas daarna volgen de fysieke yogahoudingen, die wij in het Westen doorgaans als yoga beschouwen. De vierde stap zijn ademhalingsoefeningen, pranayama, en de volgende stappen leiden je via meditatie uiteindelijk naar verlichting.

Maar zo ver zijn we nog niet: eerst maar eens kijken of we een beetje kunnen leven volgens de vijf niyama’s puurheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en overgave. Je hoeft ze niet op te vatten als strikte regels; je kunt ze ook zien als een uitnodiging tot het ontdekken van mogelijkheden binnen jezelf. Wat maakt je echt gelukkig? Hoe kun je je ‘compleet’ voelen?

Door bijvoorbeeld vanuit puurheid te handelen, worden je intenties oprecht en zonder bijgedachten. Door je over te geven aan het moment, ervaar je plezier en groei in plaats van verzet en stilstand. In deze keuzes is geen goed of fout, het enige wat de niyama’s doen, is je bewuster maken. Ze helpen je belemmerende gewoonten en ideeën over jezelf en de wereld los te laten en een dieper bewustzijn van eenheid te ontwikkelen.